Primaria Tiha Bārgăului - www.primariatihabargaului.ro

Judetul Bistrita Nasaud


Sistemul de Informatii Schengen II

Tiha Bārgăului

Comuna TIHA-BARGAULUI este una din cele mai mari commune din judetul BISTRlTA-NASAUD , avand suprafata de 19 878 Ha , din care: 1 283 Ha arabil, 2 041 Ha pasuni , 2 354 Ha fanete , 50 Ha livezi , 12 891 Ha paduri , 277 Ha ape ,307 Ha drumuri , 403 Ha alte terenuri , 122 Ha curti si constructii .

Populatia comunei TIHA-BARGAULUI dupa anul 1945 a fost in continua crestere , ajungand in anul1972 la 5 910 locuitori , in decembrie 1988 la 6 519 locuitori , ajungand la 1 decembrie 2001 la aproximativ 6 800 locuitori .

Comuna TIHA-BARGAULUI are un numar de 2 525 gospodarii , cuprinzand cele 5 sate, satul TUREAC fiind cel mai mare, existand un numar de 806 locuitori , iar 250 de pozitii sant ale cetatenilor care detin constructii si terenuri pe raza comunei dar au domiciliul in alte localitati din judet si din tara, populatia comunei la 1 decembrie 2001 era de 6 720 locuitori.

Asezarea geografica - cadru natural
In estul municipiului Bistrita, capitala judetului BISTRlTANASAUD, se intinde de-a lungul raului Bistrita ardeleana, valea care este cunoscuta cu numele de Valea Bargaului .De-a lungul vaii serpuieste drumul national 17 A, care face legatura, peste Pasul Bargaului sau Tihuta, intre Transilvania si Moldova. De-a lungul vaii si a soselei este asezata o salba de sate, legate intre ele pe o distanta mai mare de 10 km. Dintre sate, Tiha-Bargaului impreuna cu Tureac , Muresenii-Bargaului, Piatra-Fintinele si Ciosa formeaza comuna Tiha-Bargaului, comuna in extremitatea estica a judetului , la granita cu judetul Suceava.

Locurile sunt vestite prin frumusetea lor de exceptie. Mihai Eminescu, trecand cu diligenta de la Viena spre Moldova se opreste in Prundu-Bargaului pentru a admira unul dintre munti -Heniu (1610 ill ) si-l campara cu Olimpul. George Sian , calator si el prin aceste locuri, consemneaza: "Cum trece cineva de Bistrita inainte si se afunda in Carpati, este lovit in fiecare pas de vederea locurilor celor mai pitoresti si mai desfatatoare. Natura este atat de bogata incat poti zice ca a descalecat Dumnezeu pentru fericirea celor care locuiesc aici..."

Relieful este variat. Valea, de-a lungul raului Bistrita, este mai lata in apropierea municipiului Bistrita si se ingusteaza treptat inspre munti . Pe raza comunei Tiha-Bargaului , valea dispare treptat, de-o parte si de alta ridicandu-se dealuri in trepte, cu spinari aproape plate, numite de localnici "poderee". Urmeaza muntii, la nord Muntii Bargaului, constituiti in roci cristaline si din roci vulcanice, la sud Muntii Calimani, formati din foci vulcanice. Intre cei doi munti, spre estul comunei Tiha-Bargaului , se afla Pasul Bargaului, trecere cu inaltimea de 1201 m.

Clima este temperat continentala propiu-zisa, cu diferente medii anuale de circa 2-3 grade intre zona de vale si cea montana. Verile sunt in general mai racoroase , iar iernile mai lungi si bogate in preciptatii, mai ales la munte. Ca o caracteristica consemnam faptul ca primele brume se inregistreaza in lunile septembrie-octombrie, iar fenomenul inghetului apare cel tarziu in luna noiembrie. Dezghetul incepe prin luna martie, dar sunt ani cu ingheturi si in aprilie. Vanturile frecvente sunt cele dinspre vest care aduc precipitatii , si cele dinspre est, nord-est care iarna determina o scadere pronuntata a temepraturii si spulbera zapada. Frecvent se inregistreaza si briza de munte, noaptea si dimineata dinspre inaltimi spre vale, iar dupa masa invers. Precipiatiile medii sunt anual de 684 mm la nivelul vaii si de peste 1000 mm in zona Montana. In anii 1970, 1972,1974, cand maximum de precipiatii s-a inregistrat in luna mai, luna in care s-au topit si zapezile de munte au avut loc mari inudatii.

Reteaua hidrografica este formata din raul Bistrita si afluentii sai. Raul Bistrita se constituie in dreptul localitatii Prundu-Bargaului din raurile Tiha si Bistricioara. Raul Tiha, care izvoraste din Muntii Bargaului, de sub Dealul lui Toader, are ca afluenti o serie de paraie, cum ar fi: Lazaroaia, Blaju, Valea Bicii, Valea Barnei Paraul Imasului, Secu. Debitul raului este mai mare primavara si toamna si redus vara si iarna.
Solurile sunt formate din: soluri aluvionare de lunca, pe vale, soluri brune de padure si podzoluri.

Vegetatia, la altitudinea de 1200 m este formata din pasuni alpine intercalate intre paduri de conifere ( brad, molid , pin) , mai jos padure de conifere si foioase , iar intre 500-1000 m gasim padure de foioase in care predomina fagul. Cu toate ca pe vai terenurile sunt destelenite, in comuna Tiha-Bargaului, la suprafata totala de 19.870 Ha, se afla 12.981 Ha padure. In functie de vegetatie si altitudine, fauna este formata din ursul brun, cerbul, mistretul, lupul, vulpea, jderul, dihorul, veverita. Dintre pasari gasim : cucul, ciocanitoarea, pitigoiul, cioara.