Primaria Tīrgu Mureş - www.tirgumures.ro

Judetul Mures


Sistemul de Informatii Schengen II

Gradina Zoologica

« Inapoi Gradina Zoologica

Prezentare generala

Tirgu-Mures este situat in mijlocul bazinului Transilvaniei, la intersectia paralelei 46° 33’ si meridianului 24° 36’, la intalnirea Cimpiei Transilvene si dealurilor Tarnavelor.

In lungime de sapte kilometri orasul se aseaza pe partea Nordest-Sudvestica a raului Mures; avand un numar de 170 000 de locuitori.

In partea estica a orasului, pe platoul Cornesti se afla Gradina Zoologica, la 488 m. deasupra Marii Negre si la 197 m. deasupra orasului. Padurea de stejar si carpen, numita “Padurea Mare” ofera conditii ideale pentru animalele gradinii. In prezent gradina zoologica este inpartita in cinci sectoare: primate, casa tropicala (pesti, reptile, pasari exotice), carnivore, ierbivore, pasari. Fiecare sector avand ingrijitori specializati.

Istoric | Sectia de primate | Pavilionul tropical | Sectia ierbivore | Sectia carnivore | Lacul | Activitatea stiintifica | Ocrotirea specilor

Istoric

Punctul zoologic din Tīrgu-Mures, īnfiintat īn anii ’60, prezinta un loc de atractie pentru populatia locala si pentru turisti.

Īnceputul este legat de numele D-lui Rend Lįszló, primul director, sub īndrumarea caruia s-a īnfiintat Gradina Zoologica. La deschiderea portilor, au fost numai zece animale: 3 lupi, 2 ursi, 2 mistreti, 2 fazani si o caprioara. Aceste animale au fost donate de catre Asociatia Vanatorilor si de Intreprinderea de exploatare forestiera. La infiintare, gradina avea o suprafata de 600-700 m2, care īn 1965 s-a marit la 20 hectare.

Intre anii 1965-1967 a fost construit primul amplasament si anume casa leilor, tot īn aceasta perioada au fost executate aleile pentru vizitatori.

In anii ’70, din cauza dificultatilor financiare, dezvoltarea s-a īncetinit, iar din 1977 a luat din nou amploare sub conducerea directorului Dr. Bereczki Baltazar.

Īn anul 1983, a fost construit pavilionul exotic, unde putem gasi acvariile pestilor, volierele papagalilor si terarile reptilelor, tot aici putem vedea si plante exotice.

In 1986, a fost terminat bārlogul ursilor, paralel a fost construit amplasamentul tigrilor. Acesta a fost urmat de renovarea amplasamentelor mamiferelor mici.

In 1983-1989, a īnceput construirea pavilionului primatelor, iar dupa sase ani maimutele au putut fi mutate īn noua lor “casa”.

Sectia de primate

La inceput sectia a constat dintr-o casa de locuinta modificata si cateva padocuri. Pentru sectia de primate anul 1989 a reprezentat dezvoltarea. In acea vreme a fost executat si dat in folosinta noul pavilion de primate, care se aseaza in apropierea intrarii.

Unicul pavilion modern din Romania, corespunde din toate punctele de vedere pentru intretinerea moderna a primatelor. In faza de proiectare s-a tinut cont sa existe un hol pentru vizitatori spatios si luminos, in centrul caruia sa se afle o flora tropicala, care mareste senzatia exotica. Planta dominanta este bananierul, care rodeste neancetat, fiind o curiozitate dar si o delicatesa pentru maimute. Pe langa aceasta planta putem intalni palmierul Washingtonia, Phonix, ficusi si alte plante exotice de dimensiuni mai mici.

Vizitatorii pot observa maimutele in cele opt boxe dispuse circular in jurul holului vizitatorilor. Acestea pot adaposti opt familii de maimute (plus o boxa pentru izolare, la care nu au acces vizitatorii). Fiecare boxa are in jur de 18 m suprafata si 5 m inaltime, la care este atasata inca o boxa mica de 2-3 m, iar intre cele doua este o usa, cu ajutorul careia este posibila separarea. In boxe sunt pusi copaci naturali, care sunt schimbati periodic. Mai sunt anexate la boxe padocuri exterioare, circulatia fiind asigurata prin “tunele aeriene”.

Caldura pavilionului este asigurata de propria centrala termica, iar luminozitatea buna este asigurata de acoperisul din sticla.

Pavilionul tropical

Pavilionul tropical dat in folosinta in anul 1983 adaposteste trei subsectii. In acest fel putem vizita sectia de acvaristica cu 37 de acvarii.
In partea centrala sunt papagalii, in cele patru voliere mari, voliere care la randul lor pot fi separati in functie de necesitate. Vizavi de volierele papagalilor sunt plante exotice. Tot aici se afla si sectia de reptile, cu bazinul crocodililor si terarile serpilor. Langa pavilion se poate vedea si boxa exterioara a broastelor testoase. Pavilionul tropical este amenajat cu propria lui centrala termica si luminozitatea este asigurata de acoperisul din sticla.

Sectia de ierbivoare

Sectia ierbivoarelor se imparte in doua, ambele avand padocuri mari, in modul acesta asigurandu-se intretinerea animalelor de talie mare. Aici se afla padocul bizonului si a iakului cu o suprafata de 60 ari, padocul magarilor si a cerbilor cu o suprafata de 80 ari.

Sectia ierbivoarelor se afla pe partea cea mai inalta a gradinii si a fost construita prin ingradirea unui spatiu natural. Protectia de noapte a animalelor este asigurata de un adapost, care reda arhitectura populara locala. Tot de acest sector apartine si grajdul cu cele doua padocuri mari. Ca constructie anexa sectorul are un fanar penru inmagazinarea furajelor pe timpul iernii.

Sectia de carnivore

In Gradina Zoologica intalnim cele mai feroce carnivore: feline, ursi, lupi, ect. cat si pasari pradatoare. Felinele sunt adapostite in pavilionul leiilor. Aici se gasesc feline ca leii, leoparzii si jaguarii care necesita adapost incalzit iarna. Pentru animalele din pavilionul leilor sunt anexate padocuri pentru fiecare specie. Langa pavilionul leilor se afla un sir de custi pentru pume, rasi si pisica salbatica.
Amplasamentul ursilor, dat in folosinta in anul 1986 adaposteste ursii si lupii. Constructia are patru custi interioare si trei padocuri cu bazin. In vecinatatea ursilor se afla amplasamentul tigrilor, avand doua custi interioare si un padoc exterior cu bazin. Langa pavilionul tropical se afla volierele pasarilor de prada. Momentan sectia are cinci voliere mai mici si un volier mai mare.

Lacul

Cel mai natural sector din Gradina Zoologica este lacul. Lacul, executat artificial in decursul anilor a devenit un adevarat biotop. Momentan pe langa pasarile de balta exista si o fauna diversa.

Activitatea didactica

Fiecare gradina zoologica moderna are un program didactic. In acest fel, si Gradina Zoologica din Tīrgu-Mures ia parte la asemenea activitati. In pavilionul de primate, exista un amfiteatru de 108 de locuri.

Aici se pot tine ore speciale de biologie pentru scolari sau ore de cunostinta a naturii pentru cei mai mici. Tot aici se poate face proiectii de filme sau prezentarea unei specii prin videofilme, iar cānd vreme este ploioasa se poate prezenta gradina prin diapozitive. In acest fel, trebuie constientizata ca protectia animalelor si a mediului este o necesitate. Faptul ca cineva iubeste animalele sau nu este o chestiune personala, dar animalele TREBUIE ocrotite, fiindca in mare masura existenta omenirii depinde de acestea.

Pe lānga activitatiile proprii, Gradina Zoologica da posibilitatea asociatiilor pentru protectia animalelor sau a mediului sa ia parte la aceste programe. De altfel Zoo TIrgu-Mures aniverseaza In fiecare an la 4. Octombrie Ziua Internationala a Animalelor, cu diferite programe si o expozitie fotografica. Tot la acest capitol care se refera la activitatea didactica putem adauga si tablitele cu numele animaleleor in sase limbi (latina, romāna, maghiara, engleza, franceza si germana), care cuprinde si o scurta relatare in limbile romāna si maghiara asupra ariei de raspāndire, dimensiunile, hrana, reproducere, modul de viata si longevitatea animalului respectiv.

Ocrotirea speciilor

Odata cu dezvoltarea civilizatiei, se poate observa si o distrugere a regnului animal. De aceea gradinile zoologice trebuie sa-si asume un rol important in ocrotirea animalelor, prin programe didactice, protectia speciilor pe cale de disparitie, si a animalelor salbatice ranite.

Cu toate ca Gradina Zoologica din Tirgu-Mures nu a luat parte la programe de ocrotire ex-situ, a oferit un adapost si o ingrijire corespunzatoare pentru animalele ranite care apartin faunei autohtone.

Acvila de munte, care apartine faunei ocrotite a Romāniei, are un reprezentat cu aripile Inghetate, care traieste la noi de zece ani, in volierul mare al pasarilor de prada.

Tot in acest sector traiesc mai multi sorecari, ajunsi tot pe aceasta cale la noi, iar de la corbii salvati avem deja o a doua generatie de pui.

La sectia de carnivore, un exemplar ranit de rās (specie ocrotita In Romānia), s-a acomodat cu captivitatea, iar un alt exemplar cu un singur ochi, se bucura de privilegiile oferite de zoo, deoarece in libertate nu ar putea sa supravietuiasca.

Pe lānga aceste animale, Gradina Zoologica din TIrgu-Mures a oferit adapost pentru numeroasi pui de caprioare si ursi orfani.