Primaria Sīncel - www.primariasincel.ro

Judetul Alba


Sistemul de Informatii Schengen II

5. GRUPUL FOLCLORIC "DRAMBOLICUL"

« Inapoi 5. GRUPUL FOLCLORIC

Grupul folcloric “Drambolicul” din Sincel

Grupul a luat fiinta in anul 2005 avand in componenta sa la acea vreme un numar de 14 fete. Denumirea provine de la purtata fetelor cu acelasi nume, specifica localitatii Sincel, care se tinea de fiecare data in timpul pauzei jocului de sura organizat in sat, cand feciorii si ceterasul care participau la joc inchinau un pahar de vin. Actualmente, grupul cuprinde un numar de 24 tineri (fete si baieti) si are in repertoriu cantece traditionale din Ardeal, jocul de sura, purtata fetelor, dans fecioresc, colinde, obiceiuri etc.

Initiatorul si coordonatorul acestui proiect este d-l Costea Teodor, referent cultural la Primaria Sincel.

Din anul infiintarii si pana in prezent, grupul “Drambolicul” a participat la nenumarate manifestari organizate de Primaria Sincel, Primaria Blaj, Despartamantul Astra “Timotei Cipariu” Blaj, Consiliul Judetean Alba, Asociatia Alba-AFRODA, Festivalul “Strugurele de aur” Jidvei etc.

De asemenea, grupul si-a adus o contributie deosebita la mentinerea traditiilor si obiceiurilor stravechi din localitatea Sincel (Sanziene, Burduhoasa, sezatori si colinde).

In perioada 30–31 august 2008, grupul “Drambolicul” a fost invitat sa participe la a VII-a Editie a Targului Agricol organizat de Lyon-Franta unde a incantat publicul prezent la acel eveniment. A fost prezenta acolo, pentru prima data, Asociatia Alba-AFRODA cu stand de produse agroalimentare traditionale precum si cu o mica expozitie etnografica.

Referent cultural,
Teodor Costea