Primaria Sîncel - www.primariasincel.ro

Judetul Alba


Sistemul de Informatii Schengen II

3. OBICEIUL BURDUHOASA

« Inapoi 3. OBICEIUL BURDUHOASA

Obiceiul popular “Burduhoasa” din nou pe ulitele Sincelului

23 aprilie 2009

Dupa mai bine de 40 de ani, obiceiul popular “Burduhoasa” se scutura de negura timpului si revine pe ulitele Sincelului.
Desfasurarea acestui obicei traditional are loc la 23 aprilie cand lumea crestina il sarbatoreste pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, cel imputernicit cu cheile campurilor, protectorul lucratorilor pamantului si al animalelor. In plina primavara, cand toata samanta pamantului revine la viata, “burduhoasa” scoate in evidenta doua elemente de baza indispensabile perpetuarii fiintei umane: apa si verdeata.
Acest obicei la fel ca si altele care, din fericire, inca se mai pastreaza in lumea satelor, vin din timpuri stravechi si le putem defini ca si entitati vii nascute din relatia profunda simbiotica a omului cu natura si divinitatea.
Ma bucur ca revine intr-un context in care tehnologia si “noile obiceiuri” indeparteaza tot mai mult oamenii si, in special, pe cei tineri de natura, de miracolul “pamant” care inca ne suporta si ne hraneste.
Cred ca aplecandu-ne mai mult asupra traditiilor si a obiceiurilor stramosesti vom putea redefini relatiile noastre cu mediul inconjurator precum si cu Cel care le-a creat.

Multumesc grupurilor folclorice din Sincel care au contribuit la realizarea acestui eveniment, respectiv grupul de fete “Drambolicul” si grupul barbatesc “Sincelenii”.
Multumesc domnisoarei Marinela Baba de la Centrul de Cultura “Augustin Bena” Alba-Iulia pentru inregistrarea video a acestui eveniment.


Referent cultural,

Teodor Costea