Primaria Sīncel - www.primariasincel.ro

Judetul Alba


Sistemul de Informatii Schengen II

1. REPERE CULTURALE

« Inapoi

REPERE CULTURALE

Se spune ca o natiune supravietuieste si se intareste prin cultura, iar seva cea mai de pret din care se alimenteaza o reprezinta acel complex de viata spirituala, sociala si culturala care este satul.
Lumea satelor are o cultura traditionala, nescrisa, statornica si legata adanc de nevoile populare.
Comuna Sincel, una din cele mai vechi asezaminte omenesti ale judetului Alba, se afla la loc de cinste in ceea ce priveste activitatea culturala si folclorica, impunandu-se prin frumusetea portului si a cantecului popular, prin diversitatea obiceiurilor si a traditiilor stravechi dar si prin distinse personalitati de cultura precum marele filolog Timotei Cipariu, poetul Ion Brad, prof. Teodor Seicean, prof. univ. dr. Vasile Fratila si alti fii ai comunei care au contribuit substantial la consolidarea societatii romanesti, prin lucrarile lor.

Caminul Cultural Sincel functioneaza din anul 1965, la inceput in cladirea veche a scolii gimnaziale situata in centrul satului Sincel, iar din anul 1978 intr-o cladire noua, impunatoare, care cuprinde: o sala de spectacole de 300 locuri, o biblioteca cu peste 10000 volume, o sala de sedinte, un birou, o sala de proiectie si un grup sanitar. Actualmente, prin grija Primariei Sincel si a Consiliului Local, cladirea se afla intr-un continuu proces de modernizare. Conducerea Caminului Cultural Sincel a fost asigurata astfel:
1 septembrie 1965 – 31 august 1968: prof. Pusca Ioan
1 septembrie 1968 – 1 august 1974: prof. Fratila Nicolae
1 septembrie 1974 – 1 august 1983: prof. Buia Mihai
1 septembrie 1983 – 31 decembrie 1989: ec. Vasiu Emanoil
1 ianuarie 1990 – pana in prezent: referent Costea Teodor
Prin grija d-lui Ilie Fratila, primarul comunei, s-au realizat alte doua proiecte care au fost depuse deja pe masa Guvernului, pentru construirea a doua asezaminte culturale in satele apartinatoare comunei, Panade si Iclod.

De asemenea, functioneaza in comuna si o Expozitie Etnografica inaugurata la 30 ianuarie 2007 in cadrul Proiectului Judetean de Reinviere a Traditiilor initiat de Consiliul Judetean Alba. Aceasta Expozitie Etnografica din Sincel reprezinta o punte de legatura cu trecutul, o oglinda document a ceea ce au insemnat traditiile, obiceiurile si mestesugurile pentru parintii si bunicii nostri. Realizarea acesteia a fost posibila prin implicarea localnicilor care au donat obiecte vechi spre a fi expuse.

La manifestarile culturale, folclorice, organizate pe plan local sau la nivel de judet, comuna noastra este reprezentata cu cinste de grupurile folclorice care inca functioneaza aici: Grupul Folcloric Barbatesc „Sincelenii” condus de d-l Gheorghe Latiu, Grupul Folcloric Mixt de la Panade condus de d-l Gheorghe Posa, precum si mai tanarul Grup Feminin Folcloric „Drambolicul” care functioneaza pe langa Caminul Cultural Sincel.
Amintim de asemenea contributia deosebita la aceste manifestari a rapsozilor populari Ioan Fratila si Gheorghe Zeres precum si a interpretilor de muzica populara, mai mici si mai mari precum Anamaria Barbat (clasa a III-a), Alexandru Buzdugan (clasa a IV-a), Simina Costea (clasa a VII-a), Ancuta Costea (clasa a VII-a), Mihaela Borcea, Onoriu Stoia, Augustin Anusca si altii. Adaugam aici si poetii locali Daniela Panazan (Sincel) si Ioan Ratiu (Panade) care au publicat mai multe volume de poezii.

Exista in comuna un monument al eroilor ridicat in anul 1944 prin grija preotului paroh de atunci, Gheorghe Ganta. Situat in curtea Bisericii Ortodoxe din Sincel, monumentul are inscris pe marmura sa numele a peste o suta de bravi barbati, fii ai comunei noastre, care si-au dat viata pe campul de lupta in timpul celor doua razboaie mondiale, pentru linistea de acum a neamului nostru.


La Panade, alaturi de Scoala cu clasele I-IV „Timotei Cipariu”, se afla bustul marelui patriot Timotei Cipariu, parintele filologiei romane, constructie realizata in anul 1999 la initiativa Primariei Sincel si a fundatiei care ii poarta numele. Tot in Panade, in centrul satului, se afla un monument al eroilor ridicat in memoria celor peste 48 de morti si raniti disparuti in timpul celor doua razboaie mondiale.
La Sincel, in fata Caminului Cultura, a fost ridicat bustul luceafarului poeziei romanesti, Mihai Eminescu, acela care in anul 1866 cand vizita Mica Roma, cu siguranta a strabatut si ulitele satelor din vecinatate.

Referent cultural,

Costea Teodor