Primaria Sīg - www.primariasig.ro

Judetul Salaj


Sistemul de Informatii Schengen II

Turism

« Inapoi Turism

 

    Turismul cultural este strict legat de prezenta pe teritoriul judetului a unor valori culturale care pot imbraca diverse forme. Demne de interes sunt festivalurile folclorice, serbarile campenesti si pastorale organizate in judetul nostru, care in multe cazuri atrag mii de spectatori.
    Turismul religios monahal incepe sa prinda contur si in judetul nostru. In perioada post decembrista s-au constituit un numar de 4 comunitati monahale, cea mai avansata in constructii fiind cea de la Bic (Simleu Silvaniei).
    Apele termominerale utilizate in scopuri terapeutice, Baile Boghis si ape bicarbonatate, cu temperaturi cuprinse intre 23 - 42  minerale balneoterapeutice, sulfatate si sulfuroase - Bizusa Bai, precum si in alte localitati: Simleu Silvaniei, Jibou, Bobota, Mesesenii de Sus si Zalnoc.
    Arii protejate - Pe teritoriul judetului exista un numar de 15 arii protejate de interes national, acestea insumand o suprafata de 516.73 ha, cele mai reprezentative fiind:

    Chei     

    Rezervatii si Monumente ale Naturii    

    Vestigii Istorice    

    Istoria acestui judet situat in nord-vestul Romaniei, cu o suprafata de 3850 kmp si o populatie de 267000 lei locuitori, incepe in paleoliticul tarziu, dupa cum arata vestigiile de la Bucium, parii vadului si in special desenele din Pestera de la Caciulau (langa Jibou), colorate in rosu, unice in tot sud-estul Europei.
    Nenumaratele asezari situate in depresiunea Silvania sunt marturii ale existentei dacilor in aceasta zona. Ruinele celui mai important centru cultural, economic si militar situat in nord-vestul Daciei Romane, Municipiul Porolissum sunt incluse in circuitul turistic. Aceasta este o dovada a continuitatii dacilor-romani pe teritoriul Romaniei. Viata sprirituala a romanilor care au trait aici, a decurs in concordanta cu caracteristicile esentiale din Transilvania din Evul Mediu.
    Pricipalul luncru fiind biserica, cu cele trei aspecte: religios, cultural si national. Cele 77 de biserici de lemn (secolele XVI-XIX) situeaza judetul printre primele locuri, cu judetul Maramures, din punct de vedere a monumentelor arhitectonice istorice. Municipiul Zalau, resedinta administrativa a judetului cu o popupatie de 51000 locuitori, situat in partea nordica a muntilor Meres, mentionat la Ziloc, in cronica lui Anonymous, este cea mai veche asezare atestata documentar din Transilvania. Acum este un oras industrial cu o viata spirituala si culturala intensa.
    Aici se gasesc Muzeele de Arta si Istorie, cu peste 90000 de exponate: monezi, statuete daco-romane, documente din Evul Mediu, Epoca moderna si Contemporana, si piese de arta populara romaneasca, sculpturi si picturi. Alte orase sunt: Simleul Silvaniei situat pe Valea Crasnei la 30 km de Zalau, Cehul Silvaniei situat pe Valea Salajului, si Jibou. In localitatea Guraslau, se gaseste un monument ridicat in cinstea victoriei lui Mihai Viteazul, care reprezinta o pagina imporatanta a istoriei Romanilor in lupta lor pentru independenta. Pentru odihna si tratament in judetul Salaj, se gasesc doua statiuni Baile Boghis, situate pe Valea Barcaului si recunoscute pentru apele sale termale, sulfuroase, folosite in tratarea deficientelor locomotorii, a sistemului nervos peroferic, artroze, poliartroze si boli ginecologice, colite biliare si litiaze renale.
    Caracteristicile cadrului natural, functiile turistice in teritoriu, gruparea obiectivelor, precum si unele particularitati ale circulatiei turistice, circumscriu pe teritoriul judetului patru zone cu specific si particularitati bine conturate:

    Cele mai atractive obiective turistice de pe teritoriul judetului sunt:

    Comuna Sig dispune de un potential turistic mai mult decat remarcabil, caracterizat de o situatie geografica favorabila, plina de pitoresc si diversitate ale peisajului.
    Daca urmarim turismul in comuna Sig putem observa ca resursele turistice sunt destul de multe si foarte interesante, dar slab exploatate.
    Prin asezarea sa, comuna Sig se gaseste la interferenta a trei judete (Salaj, Cluj, Bihor si la 20 km de drumul european E60, Oradea - Cluj), in zona premontana a Muntilor Plopis, intr-o zona cu un potential turistic deosebit, comuna Sig are perspective mari de dezvoltare prin turism. Resursele turistice prin varietatea si complexitatea lor, au o valoare ridicata ceea ce confera zonei un grad ridicat de interes turistic atat vara cat si in anotimpul alb (stratul de zapada persista circa 4-5 luni pe an, avand o grosime medie de circa 30 - 50 cm).
    Pentru evaluarea potentialului turistic trebuie luat in considerare potentialul natural si potentialul antropic atat pe plan local cat si al vecinatatilor.
    Pe teritoriul comunei Sig se intalnesc urmatoarele zone naturale, ca obiective turistice:
    Rezervatia peisagistica Tusa - Barcau - reprezinta o rezervatie fosiliera si carstica, in supafata de 13 ha, situata intr-o zona foarte accesibila si pe cale auto, deoarece drumul de legatura este modernizat prin Programul SAPARD, pe distanta de 7 km, pana la rezervatie;
    Izbucul Mare - reprezinta unul dintre principalele izvoare ale raului Barcau;
    Izbucul Mic - reprezinta tot un important izvor al raului Barcau;
    Accesul la cele doua Izbucuri se face prin Valea Toplitii continuand pe Cuptore pe drumuri forestiere sau pe drumuri modernizate prin Programul SAPARD, spre rezervatie.
    Platoul Ponor cu Piatra Ciutei zona din punct de vedere peisagistic extraordinar de frumoasa.
    Valea Boului si Valea Toplitei - reprezinta cursuri de apa in care se poate fi intalnit pastrav indigen;
Pastravaria "Izvoarele Barcaului" - accesul la acest obiectiv se poate face auto in conditii foarte bune, deoarece drumul de acces a fost modernizat prin Programul SAPARD;
    Baza de agrement "Izvoarele Barcaului";
Morile de apa din satul Tusa, care si la aceasta data sunt in perfecta stare de functionare.
    In privinta potentialului antropic putem aminti:


    In comuna Sig turismul poate fi axat pe drumetii in aer liber, practicarea pescuitului de pastrav indigen in apele repezi ale afluientilor raului Barcau (fiind o zona foarte accesibila, pe poteci si carari din acest punct de vedere) si putand devenii una dintre cele mai importante baze cu acest profil din Muntii Plopisului, si putand fi cautata de turisti din Zalau, Satu Mare, Cluj, Oradea, Arad, Timisoara, dar si din tara vecina Ungaria, datorita distantei mici de la granita cu aceasta, precum si datorita accesului pe caile auto foarte bune.

    Zona atractie
    Statiunea Izvoarele Barcaului este cea mai importanta din Muntii Plopisului plasata intr-un cadru natural pitoresc cu peisaje atractive in etajul padurilor de foioase si conifere in depresiunea Silvaniei.
    Este axata in primul rand pe drumetii in aer liber, practicarea pescuitului de pastrav indigen in apele repezi ale afluientilor raului Barcau (fiind o zona foarte accesibila, pe poteci si carari din acest punct de vedere) si este cea mai importanta baza de acest profil din Muntii Plopisului, fiind cautata de turisti din Zalau, Satru Mare, Cluj, Oradea, Arad, Timisoara, dar si din tara vecina Ungaria, datorita distantei mici de la granita cu aceasta, precum si datorita acesului pe caile auto foarte bune.
    Zona de atractivitate rezulta din potentialul natural si antropic.

    Aria de atractivitate:

    Oferta turistica
    In conditia in care prin valorificarea potentialului turistic se asigura veniturile necesare acoperirii cheltuielilor de functionare si se realizeaza un profit cel putin la limita de rentabilitate a functionarii dezvoltarea statiuniii turistice  devine reala.
    Pentru aceasta este necesara diversificarea atractivitatii turistice prin:

    Potential turistic
    Pentru evaluarea potentialului turistic trebuie luat in considerare potentialul natural si potentialul antropic atat pe plan local cat si al vecinatatilor.
    Pe teritoriul comunei Sig se intalnesc urmatoarele zone naturale, ca obiective turistice:

    Accesul la cele doua Izbucuri se face prin ValeaToplitii continuand pe Cuptore pe drumuri forestiere sau pe drumul in curs de reabilitare prin Programul SAPARD, spre rezervatie.

    In zona inconjuratoare se remarca Casa memoriala - Muzeu "Octavian Goga", Castelul Bathory din Simleu Silvaniei.

    Trasee turistice
    Congruenta Muntilor Plopis cu Muntii Meses este ocupata de Depresiunea Silvaniei, localitatate Sig se afla la interferenta acestor munti unde se imbina in mod fericit posibilitatile turismului auto cu drumetia, cicloturismul si altele.
    Traseele turistice care pleaca din satele comunei Sig sunt urmatoarele: