Primaria Şăulia

Judetul Mures


Sistemul de Informatii Schengen II

Şăulia

Şăulia

 

• Aşezarea geografică

Comuna Şăulia este situată în zona Colinelor Comlodului, în zona nord – vestică a judeţului, subzona Câmpia Sărmaşului, pe râul Bologa.

Din punct de vedere administrativ comuna Şăulia se învecinează în nord cu comuna Miheşu de Câmpie, în est şi nord-est cu comuna Pogăceaua, în vest şi sud-vest cu comuna Zau de Câmpie, în sud-est cu comuna Grebenişu de Câmpie.

• Relieful

Relieful comunei este relativ uniform, fiind într-un stadiu avansat de "îmbatrânire".

Altitudinea maxima de pe teritoriul comunei este de 516 m (Dl. Leorinta), cea minima este de 264 m, relieful comunei având o energie de relief de peste 250 m, însa acest aspect se sesizeaza numai în zona Padurea.

• Resursele geologice

Dintre resursele geologice se evidentiaza in primul rând rezervele exploatate de gaz metan ce fac parte din câmpurile gazeifere Zau si Pogaceaua. În complexul gazeifer se gasesc intercalate straturi saturate cu apa de zacamânt, neutilizate. Gazul, format în proportie de circa 99% din metan si 0.99% etan, este localizat în capcane structurale, pe flancul estic al Domului Zau de Câmpie si flancul vestic al Domului Pogaceaua.

• Hidrografia

• Clima:

 

Temperatura maxima si minima absoluta, care reflecta într-o anumita masura gradul de excesivitate a climei, cu posibilitate de repetare la un anumit interval de timp, au fost de +38,5°C (înregistrat în data de 16.08.1931) si -31°C (înregistrat la data de 25.01.1942).

Data medie de producere a primului înghet la nivelul solului este cuprins în intervalul calendaristic 01.10 - 11.10, iar a ultimului înghet este cuprins în intervalul 21.04 - 25.04.