Primaria Săcălaz - www.sacalaz.ro

Judetul Timis


Sistemul de Informatii Schengen II

Bine ati venit pe pagina localitatii SACALAZ

Săcălaz


Comuna Sacalaz este situata in judetul Timis, la o distanta de 10 Km, in partea de vest a municipiului Timisoara si se intinde pe o suparafata de 136,1 km2 . Relieful este de campie. Raul Timis este cea mai importanta apa curgatoare, iar pe teritoriul comunei Sacalaz, trec apele paraului Beregsau Mare si Niarad. Total teritoriu administrativ al comunei in suprafata de 11.949.000 HA.

Comuna Sacalaz este compusa din urmatoarele localitati:

Intre localitatea Sacalaz si Beregsau Mare este o distanta de 7,7 km, iar localitatea Beregsau Mic se afla situata la o distanta de 12,3 km, fata de Sacalaz.

Prin centrul comunei Sacalaz trec paralelele nordice de 4546 , care se intersecteaza cu meridianul estic de 2107 . Comuna Sacalaz se invecineaza la est cu cartierul Mehala (10 km) care apartine de municipiul Timisora , la S-E se invecineste cu satul Utvin (5,5 km) , la S se afla Sanmihaiul Roman (14 km), la S-V Sanmihaiul German (6,5 km), la V Beregsaul Mare (7,7 km), la N-V Becicherecul Mic (11,5 km), la N se afla Dudestii Noi ( 58 km ) si la N E Sanandrei Dovezile existente atesta ca Sacalazul exista din anul 1392, iar despre Beregsaul Mare au fost descoperite dovezi care atesta ca exista din 1335.

Despre bastinasii din Sacalaz ( 1767) se cunosc din documentele existente ca este un sat romanesc de rit ortodox. In anul 1765 sosesc in Sacalaz primii colonisti germani. In anul 1767 cele 60 de familii romanesti sunt dislocate la Torac ( Yugoslavia), unde pun bazele unei noi asezari. La randul lui satul Beregsau Mic a fost colonizat cu populatie sarbeasca. Beregsau Mare a fost scutit de toate valurile de colonizari si repopulari.