Primaria Răcăşdia - www.primariaracasdia.ro

Judetul Caras Severin


Sistemul de Informatii Schengen II

Obiective

« Inapoi

Comuna Racasdia este imprejurata de multe obiective turistice interesante. In curand, in Racasdia, va functiona un centru de informare turistica, care va deservi turistii romani sau straini aflati in trecere prin comuna noastra.  

Cheilr-nerei  Cheile Nerei
Obiectiv turistic de o rara frumusete, Cheile Nerei se evidentiaza prin relieful accidentat, vai abrupte si pereti verticali. Mersul este posibil pe poteci inguste, din loc in loc intampinandu-ne specii de flori specifice locului ca: mojdreanul, carpinita, liliacul salbatic, alunul turcesc etc.
Lacul Dracului
Lacul Dracului
De o frumusete salbatica, aflat la o inaltime de 700 m despre care se spune ca nu i s-a descoperit fundul, avand probabil o legatura subterana cu raul Nera. Este un lac intunecat, infricosator la prima vedere, care insa dezvaluie privirii imagini unice. Este considerat monument al naturii.
Cheile Minisului  Cheile Minisului
Aflate in Depresiunea Valea Almajului. Strabat Muntii Aninei la o distanta de aproximativ 40 km de orasul Oravita. Obiective: Paralela 45, Cascada Bigar, Barajul si Lacul de Acumulare Gura Golambului, Pastravaria.
Cheile Carasului  Cheile Carasului
Strabat traseul Carasova, Prolaz, Platoul Iabalcei, Comarnic. Se intinde pe o distanta de 12,5 Km, iar aceasta se poate parcurge in 2 ore si 30 de minute. Traseul  parcurge Cheile Carasului care ofera un peisaj impresionant ce a lasat amintiri deosebite tuturor turistilor care au trecut pe aici. Pestera Liliecilor si Pestera de dupa Carse sunt doua dintre cele mai deosebite creatii ale apei in calcarele cheilor. Pestera Comarnic, singura pestera turistica din Banat deservita de un ghid este o bijuterie a carstului banatean.
Gara Oravita  Gara Oravita
Construita in 1849, este prima gara din tara. Principala particularitate a acesteia este plasarea la o anumita inaltime in raport cu celelalte cladiri ale orasului, astfel incat urcarea oamenilor si a marfurilor se realiza cu ajutorul unui ascensor rudimentar, care in prezent nu se mai pastreaza.
Linia de cale ferata Anina-Oravita-Racasdia-Iam-Bazias  Linia de cale ferata Anina-Oravita-Racasdia-Iam-Bazias
Strabatand un tinut muntos, cu paduri intinse este considerata o minune inginereasca chiar si in prezent. Terminata in 1863, linia este prima cale ferata  din tara si este presarata cu numeroase tuneluri si poduri care ofera ochiului un spectacol unic. Este unul din testele cele mai dure pentru mecanicii de locomotive care dau examenul tocmai pe aceasta ruta.
Teatrul Vechi din Oravita  Teatrul Vechi din Oravita
Este situat la numai 7 km de Racasdia.Construit in anul 1817 dupa proiectele arhitectului Ion Niuni, este primul teatru din Romania. De asemenea este prima cladire de teatru din sud estul Europei executata din piatra si de asemenea prima cladire de teatru din Europa iluminata cu lampi de acetilena.
Decorurile interioare, elaborate de Francisc Knee dupa proiectele lui Platzgher, sunt o copie fidela a teatrului din Viena. In cadrul cladirii Teatrului Vechi functioneaza un muzeu, cu elemente de cultura locala.   
Manastirea Calugara  Manastirea Calugara
Asezat in creierul muntilor, acest lacas sfant este vizitat de mii de credinciosi care vin aici sa se roage, sau sa fie tamaduiti de catre icoana facatoare de minuni din incinta  manastirii.
Legenda Manastirii Calugara
... legenda spune ca un oier, in timp ce era cu oile la pascut, aude venind din inima codrului sunetele unui cantec. Mirat a pornit spre locul de unde venea sunetul, ajungand la o pestera in care a gasit o icoana a Maicii Domnului si ramasitele pamantesti ale unui calugar sihastru. De la aceasta intamplare pe locul pesterii s-a cladit Manastirea Calugara.
Piatra Rolului Nou  Piatra Rolului Nou    
Reprezentata de o stanca solitara de calcar care tasneste din mijlocul padurii (987 m), Piatra Rolului Nou este vizibila de la mari departari, strajuind cu sfintenie intreaga vale a Carasului.
Manastirea Slatina - Nera


Cabana din Racasdia
Manastirea SLATINA - NERA
Istoricul: Initiativa infiintarii manastirii a avut-o, in anul 1994, doctorul Pavel Chirila din Bucuresti (originar din localitatea Sasca Montana), domnia sa fiind si sponsorul principal.
Este situata la 26 km sud-est de Racasdia si la 20 km de intersectia soselei Resita-Moldova Noua. Asezamantul este construit pe colina unui deal aflat pe malul stang al raului Nera, intre localitatile Slatina-Nera si Sasca Montana, la 3 km nord de localitatea Sasca Montana. Din incinta manastirii ni se infatiseaza ochiului o panorama splendida, cu vai de jur-imprejur, dupa care urmeaza dealuri, mai inalte decat locul manastirii, acoperite cu paduri.
Zona beneficiind de o fauna si o flora bogata si de un aer curat, nepoluat, de o atmosfera ionizata si de multa liniste, se pot organiza aici activitati de vanatoare sa de recreere,(si pentru turistii straini), cu posibilitati  de cazare, la cabana din padure, apartinatoare de Ocolul Silvic Oravita. Cabana dispune de 5 camere cu doua paturi, televizor, telefon, baie, instalatie sanitara si bucatarie.
Monumentele istorice, Bisericile  Ortodoxe si cele doua pietre comemorative din Centrul comunei, precum si statuia lui Emilian Novacoviciu din curtea Scolii Generale Racasdia, au o insemnatate deosebita pentru toti locuitorii, sau fii ai satului mai indepartati.


CABANA DIN RACASDIA 
Asociatia culturala   ASOCITAIA CULTURALA „VOINTA” RACASDIA
Cele mai importante manifestari culturale – "Zilele Culturii Racasdene" din 15-16 august, aflate la cea de-a X-a  editie, reunesc ansambluri folclorice si de dansuri populare din judet si din Voivodina – Serbia.
Activitatea culturala a Asociatiei Culturale "Vointa" Racasdia din ultimii ani a contribuit la mentinerea traditiilor locale si a obiceiurilor, concretizandu-se in numeroase manifestari culturale, atat in localitate, cat si in judet si in Serbia.
Exponat Muzeu Racasdia

Vedere Interior Moara 
MUZEUL DIN RACASDIA
In comuna exista si un muzeu cu obiecte traditionale in Racasdia si un alt muzeu in Vraniut cu o colectie importanta de obiecte traditionale, statui si figurine, precum si  trei mori pe apa inca functionale, din totalul de 13 din secolul trecut.