Primaria Ponor

Judetul Alba


Sistemul de Informatii Schengen II

Comuna Ponor

Comuna Ponor este amplasată în partea de nord-vest a judeţului Alba la o distanţă de 35 km faţă de municipiul Aiud oraşul cel mai apropiat şi 68 km de reşedinţa judeţului – municipiul Alba-Iulia.

Legătura comunei cu reţeaua judeţeană şi naţională de drumuri se face prin drumul judeţean DJ 107 I Aiud – DN – 74 (Abrud) drum care este modernizat pe o lungime de 8 km (Aiud-cabana Sloboda).

Comuna Ponor se învecinează la nord cu comunele Sălciua şi Baia de Arieş, la sud comunele Întregolde-Rîmeţ, la est comuna Rîmeţ, iar la vest cu comuna Mogoş.

Comuna Ponor are în componenţă şase sate:

 1. Ponor

 2. După-Deal

 3. Vale în Jos

 4. Valea Bucurului

 5. Geogel

 6. Măcăreşti

 1. Satul Ponor – centru de comună – urmăreşte cursul văii Ponorului, dar din cauza reliefului frământat, casele sunt aşezate dispersat. Satul beneficiază de acces direct la DJ-107 I pe care îl străbate în partea sudică. Centrul de comună beneficiază de principalele instituţii administrative:

 1. După-Deal – sat component, aşezat în partea sud-estică a teritoriului comunei. Aici funcţionează:

 1. Geogel – sat component aşezat în partea de vest a teritoriului comunei de o parte şi de alta a văii Geogel cu acces parţial la DJ-107 I. Satul beneficiază de:

 1. Măcăreşti – aşezat în partea de sud-vest a comunei. Nu are instituţii. În perioade comunistă a fost propus pentru depopulare.

 2. Valea Bucurului, aşezat în partea de nord-vest a teritoriului comunei şi dispune de:

 1. Vale în Jos – sat component aşezat de o parte şi de alta a văii Ponorului, în partea estică. Aici funcţionează:

Comuna Ponor are codul poştal 517565, iar codul statistic SIRUTA–4397

SIRUES-

Stiri si evenimente