Primaria Plopiş - www.comunaplopis.ro

Judetul Salaj


Sistemul de Informatii Schengen II

Turism

« Inapoi

Comuna Plopiş are un potenţial turistic specific, atât prin obiectivele sale culturale, cât și prin atracţiile cadrului natural, dar mai ales prin unicitatea şi stilul de viaţă comunitar.
Printre atracţiile culturale se află:

Casa muzeu „Ligia Bodea” din satul Iaz. Acest muzeu găzduiește, cum am mai arătat, o colecţie vastă de obiecte de uz gospodăresc, costume populare din diferite regiuni ale ţării, icoane pe sticlă, lăzi de zestre, obiecte de ceramică, un război de ţesut. Aceste obiecte reuşesec să recreeze lumea satului de odonioară.
O altă atracţie culturală o reprezintă Muzeul şcolii din Iaz, unde este se află o colecţie de obiecte tradiţionale, costume populare, icoane şi cărţi vechi, vechiul iconostas al bisericii din sat și multe obiecte de uz gospodăresc.
Cadrul natural oferă patru trasee turistice în munţii Plopiş: 1. Traseul Plopiş-Făgetu-Auşeu; 2. Iaz-Valea Iazului-Cujle-Borod; 3. Iaz-Valea Şesii-Preoteasa (traseul se află pe urma linii de cale ferată cu ecartament îngust-mocăniţa); 4. Plopiş-Valea Mare-Mori în Codru-Șinteu.

O altă atracţie turistică oferită de cadrul natural o constituie rezervaţia naturală „Mlaştina de la Iaz”, care este o arie naturală protejată, ce aparţine categoriei a IV-a- rezervaţie naturală de tip faunistic, floristic, paleontologic şi peisagistic, situată la poalele nord-estice ale Munților Șes, în partea de nord-vest a satului Iaz, ocupând o suprafață de 10ha și atingând o adâncime maximă de 5,1m.
Rezervația reprezintă o zonă cu mlaștini turbo-active, având o însemnătate științifică deosebită deoarece adăpostește o serie de specii de plante și animale rare. O astfel de specie este și „Roua cerului”, denumită ştiinţific „Drosera rotundifolia”, o plantă carnivoră rară care înfloreşte în mlaştină. Pe lângă această specie, în arealul rezervației mai cresc specii floristice specifice turbăriilor, în cea mai mare parte mușchi de turbă, trestie de câmp, rogoz dar și specii lemnoase precum salcie aurie, răchită sau arin negru. Pe teritoriul rezervației au fost identificate mai multe specii de caleoptere, printre care una nesemnalată în România până în prezent (Phytobius velaris) - specie unicat în fauna țării noastre. În jurul mlaștinii a existat în trecut o pădure întinsă care constituie astăzi un adevărat parc dendrologic cu specii de arbori seculari. Apa, cu temperaturi mai ridicate decât cele normale, de culoare maronie-negricioasă, are proprietăți curative însemnate, fiind utilizată de către localnici în tratarea afecțiuniunilor reumatice cu mult înainte de anul 1989, prin funcționarea Băilor de la Iaz. Scopul înființării acestei rezervații naturale a fost acela de a proteja biodiversitatea și de a conserva flora și fauna specifică acestei regiuni. Accesul spre rezervație se face pe drumul național (DN1H) - Șimleu Silvaniei – Nușfalău, apoi drumul județean (DJ119E) până în satul Iaz, urmând Valea Iazului (un afluent de dreapta al Barcăului). Accesul spre arie este unul facil datorită drumului care a fost reabilitat în totalitate.
Alte atracţii turistice sunt bisericile ortodoxe din localităţile Plopiş şi Iaz și biserica romano-catolică din localitatea Făgetu.
Începând cu anul 2010, în localitatea Iaz în luna iulie este organizată o tabără de pictură pe sticlă, care atrage un număr mare de participanţi, aceştia desfăsurându-și activitatea în decursul a 10 zile.