Primaria Mociu - www.primariamociu.ro

Judetul Cluj


Sistemul de Informatii Schengen II

Editia a XV-a a Festivalului interjudetean Jocul de pe campie

 

Festivalul interjudetean de folclor:

 

JOCUL DE PE CIMPIE


Reportaj Marti, 8 Septembrie 2009

Manifestarea cultural – artistica desfasurata duminica la Mociu a fost catalogata de specialisti drept cel mai reusit eveniment tematic al anului 2009 in judetul Cluj.
Daca luam in analiza traditia acestui eveniment, numarul formatiilor si ansamblurile folclorice participante, unele cu un palmares de invidiat prin numarul de participari la festivalurile folclorice locale, nationale, internationale cit si al trofeelor cistigate, la care mai adaugam si calitatea organizarii deosebite, le dam pe deplin crezare celor care au acordat nota maxima acestui festival ce se desfasoara an de an in aceasta comuna din Cimpia Transilvaniei.
Organizatorii (Primaria, Consiliul Local Mociu si Caminul Cultural de aici), sprijiniti de Consiliul judetean Cluj si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, au pregatit exemplar locul unde s-a desfasurat a XV –a editie a festivalului, igienizind cum se cuvine lacasul de cultura din perimetrul Parcului Dendrologic al comunei, insusi parcul secular a fost mixat cu flori si alei pavate cu materiale noi, predominind verdele de toamna, in mijlocul caruia a fost ridicata o scena din osatura metalica rezistenta, acoperita cu placi de policarbonat, careia i-au fost asigurate sute de locuri pe banci de lemn, ce intra de acum in inventarul caminului cultural. Mai mult, monumentul eroilor din aceasta incinta a fost placat cu marmura neagra, iar scoartele taranesti ce imprejmuiau fundalul scenei au creat un decor sugestiv in aceasta frumoasa duminica de septembrie.
Am insistat pe aceste elemente organizatorice, deoarece am observat in peregrinarile mele reportericesti ca multe din manifestarile organizate in weekend-uri, sub diferite generice, au mai degraba mesaje politicianiste, componenta ce nu a lipsit nici la Mociu, prin numarul mare de politicieni din partidele parlamentare, prezenti aici , veniti de la Magoaja, Buza si Boian si plecati spre alte locuri unde se poate face  o mica baie de multime , ca doar s-a dat liber  tacit  la campania prezidentiala din toamna acestui an.
 Jocul de pe cimpie a inceput cu o placuta parada a calaretilor, a carelor alegorice artizanale si a formatiilor artistice imbracate in superbe costume populare ce au inundat centrul comunei. Deschiderea festivalului a fost facuta de primarul comunei Mociu, Hortvath Marton, el insusi dansator cu intreaga sa familie, aratind printre altele, ca aceste frumoase jocuri si obiceiuri ne obliga sa ne ducem aminte de Hora satului, ce se organiza in fiecare duminica si la sarbatori ale comunitatilor; ca aceasta pastrare a traditiilor si obiceiurilor stravechi inseamna cinstirea virtutilor inaintasilor nostri, iar scopul acestui festival interjudetean este acela de a impartasi tuturor frumusetea patrimoniului cultural românesc statornicit in timp, iar valoarea costumelor populare, unele autentice, ofera un exemplu de identitate zonala exprimata cum nu se poate mai bine decit prin port.
Aceasta editie a XV –a, spun mocenii, a fost speciala deoarece a fost prezenta, in premiera absoluta, o noua formatie de dansuri a copiilor din Mociu, unde instructorii Bianca, Ionel, Iulia si Marius pregatesc de citeva luni 104 copii pentru a duce mai departe traditia si frumusetea jocului din Cimpia Transilvaniei. Si tot acum a debutat in public echipa de dansuri moderne pregatita de Emilia Grosu, care a adus pe scena modernismul si tineretea comunei.
Spectacolul propriuzis a inceput cu cei 80 de copii ai Mociului, care si-au ascuns emotiile in frumoase jocuri populare aplaudate frenetic de cei peste 5000 de spectatori ce au umplut la refuz parcul unde se afla scena. Au urmat apoi copii din Urca, un alt loc emblematic al jocului românesc transilvan, Silivasul de Cimpie din judetul Bistrita-Nasaud, Balda din Mures, copii din Camarasu (care au obtinut in 2008 Marele premiu Pestisorul de Aur la Festivalul international de la Tulcea), Catina, Geaca, Frata, Palatca, Triteni, Suatu (o formatie  al carei coregraf este chiar directorul Caminului cultural din Mociu, Traian Salajean), Unguras si nu in cele din urma, formatia de jocuri si obiceiuri traditionale  Zorile  din Mociu, participanta activa la multe asemenea spectacole in judet, in tara si in strainatate, chiar acum venind dintr-un turneu din Ungaria, unde au prezentat spectacole la Adaci, Györ si Budapesta. Interesant este si faptul ca acest ansamblu ofera si deplina intelegere si buna convietuire dintre români , maghiari si rromi prin componenta lui, adica dansatori români si maghiari si instrumentisti rromi din aceasta localitate, care are, din acest an, si o formatie de dansuri tiganesti.
Din cele 14 formatii prezente la acest mare si frumos festival, 11 au fost de copii si tineri, fapt ce ne bucura si ne consolideaza certitudinea ca jocul popular nu moare, ci se revigoreaza de la an la an, in pofida greutatilor economice si sociale ce le traim.
Acest lucru a fost confirmat si de interventia directorului CJC PCT, Tiberiu Groza, referitoare la  cele 50 de ansambluri folclorice existente in 2009 in judetul Cluj si a celor 140 de manifestari cu caracter folcloric.
Toate formatiile participante au primit din partea organizatorilor diplome si plachete pentru aceasta editie si o masa gratuita din partea gazdelor, iar cheltuielile deloc modeste, necesare acestei reusite au fost suportate de 18 sponsori, la care adaugam si indemnizatiile consilierilor locali donate pe acesta luna.
Tot in acesta prima duminica de septembrie in caminul cultural a fost vernisata o expozitie etnografica cu obiecte colectionate si pastrate de Mihai Pop, Garofita si Marta Chiorean, din satul Ghiris, unde au putut fi vazute cuverturi de peste 100 de ani tesute din in si cinepa, doua costume nationale de peste 100 de ani, unul trimis aici de Elisabeta Deac din Ghiris, doamna ce a implinit in aceasta vara 101 ani de viata.
In acest spectacol ce s-a terminat seara tirziu, inaintea focurilor de artificii, au urcat pe scena si solistii locali de muzica populara: Andreea Bochis, Octavian Chiorean si Mihai Liviu Salajean.

Reportaj si fotografii: Dumitru VATAU

 

  
(Reportaj preluat din Ziarul Faclia de Cluj)