Primaria Miheşu de Cīmpie - www.mihesudecimpie.ro

Judetul Mures


Sistemul de Informatii Schengen II

Despre Mihes -

Miheşu de Cāmpie (īn maghiară Mezőméhes, īn germană Bienendorf) este o localitate īn judeţul Mureş, Transilvania, Romānia.

Localizare

* Comuna situată pe Pārāul de Cāmpie, afluent al Mureşului, pe drumun judeţean DN 15 Luduş - Sărmaşu.

* Din Miheşu de Cāmpie fac parte satele Mihes,Răzoare, Bujor,Cirhagau, Stefanca, Groapa Radaii, Mogoaia, Şăuliţa

* Comuna Mihesu de Campie este asezata in partea centrala a Podisului Transilvaniei, avand o mare suprafata intinsa, sub forma de campie, de unde si numele “de Campie”.Se invecineaza cu urmatoarele comune:
la Nord orasul Sarmasu ; la Est comuna Saulia de Campie; la Sud comuna Zau de Campie; la Vest comuna Frata din judetul Cluj.

* Teritoriul comunei este favorizat de o lunga retea de comunicatii. Pe directia N-S calea ferata care leaga orasul Ludus de nodul de cale ferata Magherus-Sieu. Exista inainte de 1998 si o cale ferata ingusta spre orasul Targu Mures. Tot pe directia N-S localitatea este traversata de o sosea care leaga orasele Ludus si Sarmasu.

Istoric

Satul Miheşu de Cāmpie este atestat documentar īn anul 1293.
Din informatiile verbale culese de la batranii satului localitatea Mihesu de Campie dateaza de la inceputul sec. XIII.
Dominand satul latifundiarii au construit un local al primariei, scoala cu etaj cu limba de predare maghiara, precum si o biserica reformata in centrul satului.
Pentru romanii iobagi , prin colecta si donatii, s-au construit o scoala confesionala cu zidul de pamant si acoperita cu stuf. La aceasta scoala care apartinea celor doua biserici romanesti-ortodoxa si unita-invatau carte fiii de iobagi, avand ca dascal cantorul bisericii, care avea o retributie de la credinciosi.Tot in asfel de imprejurari romanii iobagi au construit o bisericuta mica, din barne, la periferia satului in partea de nord.

Populaţie

Īn 1992 erau 2.479 locuitori, iar la recensămāntul din 2002 au fost īnregistraţi 2.538 de locuitori, dintre care 2.079 romāni, 205 maghiari, 253 rromi şi 1 german.