Primaria Mănăştiur - www.primariamanastiur.ro

Judetul Timis


Sistemul de Informatii Schengen II

OBIECTIVE TURISTICE

« Inapoi

Sapaturile arheologice efectuate in perioada 1970 -1979 in hotarul localitatii Manastiur au scos la iveala urmele unui asezamant ecleziastic databil intre secolele XII - XIV (locul cunoscut sub denumirea Manastire). Satul Padurani, com Manastiur, jud Timis, detine o curiozitate din arhitectura constructiilor rurale. Cele 40 de case existente astazi, sunt construite cu pereti din lemn de stejar. Majoritatea caselor au o vechime de aproape 100 de ani. Primele case s-au ridicat intre anii 1900 si 1920 folosindu-se lemn cioplit, dupa care s-a utilizat scandura groasa de 8 cm obtinuta la un joagar actionat de apa Begai.

Inainte de 1940 in localitate erau 200 de case din lemn. Numarul acestora s-a redus insa treptat, odata cu imbatranirea locuitorilor si cu plecarea tineretului la orase. Construirea caselor s-a justificat intai datorita procurarii mai usoare a materialului, apoi datorita calitatilor izolatoare a acestiua, care conduc la pastrarea caldurii in interior, in timpul iernii, si a racorii in lunile de vara. Biserica din Topla a fost ridicată în anul 1746 în satul Remetea Luncă din zona Făgetului, de unde a fost strămutată în anul 1807 în satul Topla din Judeţul Caraş-Severin.

În anul 1987 a fost demolată din satul Topla şi adusă la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, unde în perioada 1994-1996 s-au desfăşurat lucrările de montare. La 13 aprilie 1997 este sfinţită, schimbândui-se hramul din "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" în "Naşterea Maicii Domnului". Biserica de lemn din Topla, prin detaliile sale arhitectonice, este unul din cele mai valoroase monumente religioase din Banat. Întâlnim aici brâul median răsucit în torsadă, motiv considerat de tradiţie preistorică, şi absida decroşată a altarului. Desfăşurarea compartimentelor pe axa est-vest este: altar rectangular, nava acoperită cu boltă a hautte şi pronaos. Se remarcă: bare orizontale de gorun aparente, încheiate la colţuri în cheutori, două intrări (cea a bărbaţilor în sud şi cea a femeilor în faţada de vest), apoi turnul din vest încălecând pronaosul, susţinut de un schelet din lemn conform unui ingenios sistem de contravânturi. Pictura, datată parţial tot din 1746, consolidată cu netex, urmează a fi restaurată. Acoperişul este din şindrilă, iar clopotniţa este separată. Un alt punct de atractie este Pestera de la Topla