Primaria Lovrin - www.primarialovrin.ro

Judetul Timis


Sistemul de Informatii Schengen II

Natalitatea e ca şi optimismul romānilor: īn scădere

« Inapoi

13 Decembrie, 2017

Natalitatea e ca şi optimismul romānilor: īn scădere

 

Satele timişene se confruntă cu o scădere dramatică a natalităţii. Cum populaţia e îmbătrânită, iar decesele sunt multe, asistăm la o situaţie demografică îngrijorătoare pentru viitorul satului românesc. Nici la Lovrin, lucrurile nu sunt departe de realităţile din judeţ. Dacă, spre exemplu, în 2004, existau 184 de copii la grădiniţă, numărul acestora a ajuns, în prezent, la aproximativ 70. "Natalitatea este influenţată în mod direct de starea economică. Imediat după Revoluţia din 1989, speranţele românilor renăscuseră şi aşa a crescut şi natalitatea. Din păcate, acum, starea de spirit e tot mai proastă şi asta se vede şi în privinţa numărului de copii. Foarte puţine sunt familiile care aleg să aibă doi sau trei copii, pentru că majoritatea se mulţumesc cu unul singur. Anul acesta, de exemplu, am avut în Lovrin doar patru naşteri, în timp ce numărul deceselor, din păcate, s-a ridicat la 26", spune Gheorghe Cotoşman (foto), medicul comunei. Îmbucurător este, totuşi, faptul că unii dintre localnicii care au plecat la muncă în străinătate încep să se întoarcă acasă, pentru a-şi face un rost. După cum spune primarul Marius Graur, recent au fost aribuite, în baza Legii 15/2003, 15 parcele de teren unor tineri care vor să se stabilească în Lovrin. Şi, poate, să contribuie şi la creşterea demografică din comună.

Satele timişene se confruntă cu o scădere dramatică a natalităţii. Cum populaţia e îmbătrânită, iar decesele sunt multe, asistăm la o situaţie demografică îngrijorătoare pentru viitorul satului românesc.

Nici la Lovrin, lucrurile nu sunt departe de realităţile din judeţ. Dacă, spre exemplu, în 2004, existau 184 de copii la grădiniţă, numărul acestora a ajuns, în prezent, la aproximativ 70.

"Natalitatea este influenţată în mod direct de starea economică. Imediat după Revoluţia din 1989, speranţele românilor renăscuseră şi aşa a crescut şi natalitatea. Din păcate, acum, starea de spirit e tot mai proastă şi asta se vede şi în privinţa numărului de copii.

Foarte puţine sunt familiile care aleg să aibă doi sau trei copii, pentru că majoritatea se mulţumesc cu unul singur. Anul acesta, de exemplu, am avut în Lovrin doar patru naşteri, în timp ce numărul deceselor, din păcate, s-a ridicat la 26", spune Gheorghe Cotoşman (foto), medicul comunei.

Îmbucurător este, totuşi, faptul că unii dintre localnicii care au plecat la muncă în străinătate încep să se întoarcă acasă, pentru a-şi face un rost. După cum spune primarul Marius Graur, recent au fost aribuite, în baza Legii 15/2003, 15 parcele de teren unor tineri care vor să se stabilească în Lovrin. Şi, poate, să contribuie şi la creşterea demografică din comună.