Primaria Crăciuneşti - www.comunacraciunesti.ro

Judetul Mures


Sistemul de Informatii Schengen II

COMUNA CRACIUNESTI

Unitate administrativ-teritorială având în administrare 8 sate: în afară de reşedinţa de comună Crăciuneşti aparţin satele Budiu Mic, Ciba, Cinta, Corneşti, Foi, Nicoleşti şi Tirimioara. Comuna se situează pe valea Nirajului, sectorul inferior al râului, la 15 km de confluenţa cu râul Mureş, şi este străbătută de drumul judeţean 151.

Prima atestare documentară a centrului de comună datează din 1444, când apare în documentele istorice sub forma de Karachonfalwa. În 1602 satul are deja şcoală, iar clădirea bisericii reformate a fost înălţată în 1810, pe locul unei biserici medievale. Dintre satele aparţinătoare cel mai vechi este Nicoleşti, care apare în registrele papale din 1332 sub forma de Sancto Nicolao, cu biserică reformată, cu unele părţi ale clădirii
datând din secolul al 13-lea. Satul Corneşti datează din 1497, când îl întâlnim sub denumirea de Zomoss, satul Cinta din 1457 sub numele de Fintahaza, iar Budiul Mic datează din 1567. Acesta din urmă, situat la doar 5 km de municipiu, a fost pe vremuri, în secolul al 16-lea o filie a satului Corunca. Comuna Crăciuneşti a fost organizată în forma actuală, cu cele 7 sate aparţinătoare, cu ocazia reformei administrative din 1968, însă satele Ciba, Foi şi Nicoleşti nu erau localităţi independente, fiind integrate în satul Crăciuneşti, ele reorganizându-se ca sate numai din anul 2006.